Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

//

Breaking News:

latest

Φωκικός: 80 χρόνια στην καρδιά μας

Από την παρθενική εμφάνιση της ομάδας μέχρι το σήμερα. (Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)* Φέτος, με τη συμπλήρωση ακριβώς 80 ετών από την ...


Από την παρθενική εμφάνιση της ομάδας μέχρι το σήμερα.


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)*

Φέτος, με τη συμπλήρωση ακριβώς 80 ετών από την ίδρυση της  ιστορικής ομάδας της Άμφισσας, ο  Α.Σ. Φωκικός και μαζί του ολόκληρος  ο νομός Φωκίδας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν την άνοδό του συλλόγου για πρώτη φορά στα χρονικά στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας!

Η παρθενική εμφάνιση του σωματείου σε εθνική ποδοσφαιρική διοργάνωση έλαβε χώρα πριν από μισό αιώνα και συγκεκριμένα τη σεζόν 1962-63, όταν μια ομάδα με την ονομασία «Αμφισσαϊκός», έπαιξε σε όμιλο της επίσημης Β’ Εθνικής κατηγορίας, χωρίς να καταφέρει κάτι ιδιαίτερο. Χρειάσθηκε να περάσουν τριάντα ολόκληρα χρόνια, μέχρις ότου να έρθει η στιγμή που -σαν Φωκικός πλέον- θα έφτανε στην πρώτη του μεγάλη διάκριση, να ανακηρυχθεί δηλαδή πρωταθλητής της Δ’ εθνικής κατηγορίας (περίοδος 1991-92).

Είχε τότε αγωνισθεί  στον ΣΤ’ όμιλο (με 19 ομάδες, που  προέρχονταν κυρίως από περιοχές της Δυτικής Ελλάδας) και κατάφερε με οδηγό τον αειθαλή Κώστα  Καραμπελούση να κατακτήσει τον τίτλο και μαζί την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Συγκέντρωσε 56 βαθμούς σε 36 αγώνες που έδωσε και τερμάτισε στην πρώτη θέση, ένα μόλις πόντο μπροστά από τον Ναυπακτιακό Αστέρα που ήταν δεύτερος. Δυο ακόμη σωματεία της Φωκίδας είχαν παίξει εκείνη τη χρονιά σαν αντίπαλοί του, όμως η εμφάνισή τους ήταν αποκαρδιωτική. Ο Αστέρας της Ιτέας έμεινε στην 15η θέση και ο Ησαΐας της Δεσφίνας στην 18η. Φυσικά και οι δυο τους υποβιβάστηκαν στο τοπικό πρωτάθλημα. Ο Φωκικός στον αντίποδα, διέθετε τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του ομίλου του με 70 τέρματα και την καλύτερη άμυνα, καθώς δέχθηκε μόλις 27 γκολ.

Το καλοκαίρι  του 1992 οι προετοιμασίες για την  πρώτη εμφάνιση στο Βόρειο Όμιλο  της Γ’ Εθνικής, όπου τοποθετήθηκε ο Φωκικός, ήταν πυρετώδεις. Παίκτης-προπονητής συνέχιζε ο Καραμπελούσης, του οποίου η τεράστια προσφορά στο ποδόσφαιρο όλου του νομού είχε εκτιμηθεί δεόντως από τους πάντες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χρονιάς χρειάσθηκε η συνδρομή δυο ακόμη τεχνικών, του Νίκου Πατσιαβούρα και του Νίκου Γουργιώτη.

Στις μετεγγραφές  είχαν αποκτηθεί αρκετά «ηχηρά» ονόματα, όπως του πασίγνωστουΓιάννη Νταλακούρα από την Α.Ε. Μεσολογγίου, του γκολκίπερ Κώστα Αραβανή από τον Αίαντα Γαστούνης, εκείνα των Κώστα Καραδήμου και Χρήστου Κοτσαδάμ από το Κυριάκι , του Αλβανού Αρμπέν Λόσι από τον Παναργειακό και του Δημήτρη Ροδίτη από το Φωστήρα.

Οι περισσότεροι απ’ τους προαναφερόμενους βρήκαν αμέσως θέση στην ομάδα, μαζί με τους Τάσο Μαντζώρο (που αναδείχθηκε σε σπουδαίο σκόρερ), Κώστα Λίβα, Νίκο Στεφανόπουλο, Αχιλλέα Μανέτα, Δημήτρη Κατσιμπάρδη, Ανδρέα Καρανάσο, Θωμά Αναγνωστόπουλο, Χαράλαμπο Τζούλη, το βετεράνο άσσο του Λεβαδειακού Στάθη Πεχλεβανίδη αλλά και τους Χαράλαμπο Παπαδήμα, Γιάννη Μαρκοδήμο, Νίκο Μπιλέρη, Γιώργο Ταμπάκη και Κώστα Καραγιώργο, που αποτελούσαν το σύνολο του έμψυχου δυναμικού.

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως όλοι θα περίμεναν  και η ομάδα, παρότι προσπάθησε σκληρά, δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία  θέση, συγκεντρώνοντας μόλις 28 βαθμούς (με το σύστημα 3-1-0 που τότε πρώτο-εφαρμόσθηκε) σε 34 ματς που έδωσε. Εντούτοις υπήρχαν ελαφρυντικά όπως η απειρία, οι εξαντλητικές μετακινήσεις και η σχετική οικονομική δυσπραγία που αποτέλεσαν αρνητικούς παράγοντες. Ο Φωκικός σημείωσε μόνο 8 νίκες (όλες εντός έδρας και μόλις τρεις στο δεύτερο γύρο), αναδείχθηκε ισόπαλος 4 φορές και ηττήθηκε στα υπόλοιπα 22 παιχνίδια. Τα τέρματά του ήσαν 24 υπέρ και 60 κατά, μια πολύ μέτρια αναλογία.

Μια δικαιολογία  αποτελούν οι μακρινές μετακινήσεις στις οποίες αναγκάστηκε να υποβληθεί, τοποθετούμενος στο Βόρειο Όμιλο, όπως είχε συμβεί αρκετά παλαιότερα με τη Θήβα. Ωστόσο, το ξεκίνημά του δεν ήταν καθόλου άσχημο, αφού έως και την ένατη αγωνιστική είχε κατορθώσει να πετύχει τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία στα πέντε πρώτα παιχνίδια που έδωσε εντός έδρας, συλλέγοντας ήδη 13 ολόκληρους βαθμούς.

Από τα μέσα όμως του γύρου έως και τη λήξη του, η πορεία ήταν πτωτική. Στο διάστημα αυτό μπόρεσε να επικρατήσει μόνο μια φορά, ενώ υπέστη δυο βαριές ήττες μέσα στο γήπεδό του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα τέσσερα  τελευταία ματς του α’ γύρου (τρία από τα οποία ήταν μακριά από την Άμφισσα) δεν πήρε ούτε βαθμό αλλά και δεν κατόρθωσε να σκοράρει, δεχόμενος στον αντίποδα 15 γκολ!

Οι αγώνες ρεβάνς ξεκίνησαν ενθαρρυντικά, με δυο ισοπαλίες  και μια νίκη στα πρώτα τρία παιχνίδια. Όμως, για να ξαναπάρουν τους τρεις βαθμούς σε παιχνίδι οι παίκτες του Φωκικού χρειάσθηκε να φτάσουν στην 27η αγωνιστική, όταν πια όλα είχαν κριθεί. Τότε, σε ένα συναρπαστικό 90λεπτο επικράτησαν του Απόλλωνα Λάρισας, μια νίκη που δεν ήταν δυνατό να αλλάξει τη μοίρα τους. Νίκησαν ακόμη μια φορά, στο φινάλε της περιόδου επί του Κιλκισιακού, παίρνοντας έτσι μια μικρή «εκδίκηση» για τη συντριβή που είχαν υποστεί στη μακεδονική πόλη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ: Βέροια-Φωκικός 1-0 και 1-1 (Πεχλεβανίδης), Φωκικός-Άρτα 1-0 και 1-1 (Τζούλης), Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Φωκικός 3-1 (Στεφανόπουλος) και 0-1 (Πεχλεβανίδης), Φωκικός-Καστοριά 2-1 (Καραμπελούσης, Αναγνωστόπουλος) και 0-2, Αναγέννηση Καρδίτσας-Φωκικός 3-0 και 2-0, Φωκικός-Νιγρίτα 1-1 (Μαντζώρος) και 2-3 (Μαντζώρος 2), Αστέρας Αμπελοκήπων-Φωκικός 2-1 (Μπιλέρης) και 3-1 (Στεφανόπουλος), Φωκικός-Α.Ε. Ποντίων Κοζάνης 1-0 (Νταλακούρας) και 0-3, Φωκικός-Πανδραμαϊκός 2-0 (Μαντζώρος και αυτογκόλ) και 0-2, Απόλλων Λάρισας-Φωκικός 2-0 και 3-4 (Μανέτας, Στεφανόπουλος, Τζούλης, Παπαδήμας), Φωκικός-Ποσειδών Μηχανιώνας 1-3  και 1-2 (Παπαδήμας), Αναγέννηση Κολινδρού-Φωκικός 1-0 και 0-0, Φωκικός-Αναγέννηση Χαλκηδόνας 1-0 (Νταλακούρας) και 0-2, Μακεδονικός-Φωκικός 3-0 και 2-0, Φωκικός-Τρίκαλα 0-4 και 0-1, Οδυσσέας Κορδελιού-Φωκικός 3-0 και 1-0 και Κιλκισιακός-Φωκικός 5-0 και 0-2 (Ανδρ. Καρανάσος και Τζούλης).

Τρία χρόνια αργότερα, ο Φωκικός θα κατάφερνε  να επιστρέψει με όνειρα στη Γ’ Εθνική, αφού κέρδισε το δεύτερο τίτλο του στη Δ’ Εθνική. Όμως δυστυχώς και η δεύτερη εκείνη συμμετοχή του θα ήταν εξίσου απογοητευτική, αν όχι χειρότερη.

Την περίοδο 1994-95 η ομάδα συμμετείχε στον 5ο όμιλο της κεντρικής Ελλάδας(18 ομάδων) και κατάκτησε την πρώτη θέση με 71 βαθμούς σε 34 παιχνίδια, δυο περισσότερους από το δεύτερο της τελικής κατάταξης Ταμυναϊκό Αλιβερίου. Με τέρματα 74-31 είχε πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή εμφάνιση, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα στέριωνε στο τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας μας. Η έδρα της ομάδας ορίσθηκε στα Άσπρα Σπίτια (Παραλία Διστόμου), αφού το Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας δεν είχε κριθεί ακόμη τότε κατάλληλο για αγώνες Γ’ Εθνικής.

Από την ομάδα  του 1993 είχαν απομείνει οι Μακροδήμος, Μανέτας, Αναγνωστόπουλος, Λίβας και  Ανδρέας Καρανάσος, ενώ ο παίκτης-προπονητής Κώστας Καραμπελούσης είχε μετακομίσει στη γειτονική Ιτέα.

Στις μετεγγραφές  αποκτήθηκαν οι αξιόλογοι Άνθιμος  Χατζημωυσιάδης (ο βετεράνος αμυντικός  άσσος της Ξάνθης και του Πανιωνίου) από τον Παναιτωλικό, Άγγελος  Κελεσίδης (παλαιός παίκτης του  Αχαρναϊκού και της Σπάρτης) από τον Πανελευσιανιακό, Βλάντιμιρ Κόϊτς και Σωτήρης Ζέρκουλης απ’ το Λεβαδειακό, ο έμπειρος γκολκίπερ Ηλίας Μαχαίρας της Δόξας Βύρωνα και ο Γιάννης Γιαννούτσος του Ηρακλή Ροδίτσας.

Στο σύλλογο  υπήρχαν ακόμη οι Δημήτρης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Γαλάνης, Δημήτρης Ασημάκης, Γεώργιος Τσακιρίδης, Περικλής Σταθόπουλος, Αλέξανδρος Ανέστης, Δημήτρης Ιωάννου (ο ταλαντούχος), Ιωάννης Τζώρτζης, Φίλιππος Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Μπέλλος, Θεόδωρος Αντωνίου, Βαγγέλης Κουφόπουλος, Ιωάννης Γερούλιας, Χρήστος Κούκος, Γεώργιος Καροπλέσης και ο πολύ νεαρός τότε Αχιλλέας Μπρουγιαννάκης

Τεχνικός προσλήφθηκε  ο σέρβος Μπόγιαν Μιλίσεβιτς, που  στην πορεία θα αντικατασταθεί από  τον πολύπειρο Θανάση Δημητριάδη.

Η χρονιά  ξεκίνησε με την ομάδα να  δείχνει αδύναμη εκτός, αλλά  να παλεύει τα εντός έδρας παιχνίδια της, κερδίζοντας αρκετούς βαθμούς. Μέχρι και την 13η μέρα ο Φωκικός είχε συλλέξει 13 πόντους. Από κει και πέρα όμως φάνηκε να καταρρέει, καθώς ακολούθησαν συνεχείς αποτυχίες με αποτέλεσμα το υπόλοιπο διάστημα και έως το τέλος να αποσπάσει μόλις 4 ισοπαλίες. Μάλιστα στο φινάλε της χρονιάς, ο σύλλογος δεν ταξίδεψε λόγω οικονομικών προβλημάτων στην Ορεστιάδα και τιμωρήθηκε με μηδενισμό αλλά και αφαίρεση τριών βαθμών. Έτσι, μοιραία τερμάτισε σχεδόν εν αποσυνθέσει  στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, αφήνοντας ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις στο φίλαθλο κόσμο της χώρας.

Θα χρειαζόταν να περάσουν από τότε δώδεκα ολόκληρα χρόνια, έως ότου ο Φωκικός επιστρέψει εκ νέου στη Γ’ Εθνική, αυτή τη φορά όμως για να μείνει και να χτίσει τις βάσεις για κάτι ακόμα καλύτερο από μια απλή συμμετοχή.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της περιόδου 1995-96 είχαν  ως εξής (με αστερίσκο αποτέλεσμα εκτός  έδρας): Με Αγροτικό Αστέρα 0-0 και 0-2*, Τύρναβο 0-1* και 1-1 (Κόϊτς), Κοζάνη 1-1 (Κόϊτς) και 1-1* (Ασημάκης), Γιαννιτσά 1-2 (Κόϊτς) και 0-3, Λαμία 0-1 και 0-3*, Βόλο 0-0* και 1-2 (Τζώρτζης), Πόντιους Βέροιας 0-0 και 0-2*, Σέρρες 0-5* και 1-2 (Ανέστης), Εορδαϊκό 2-0 (Αναγνωστόπουλος, Κόϊτς) και 1-1* (Τζώρτζης), Απόλλωνα Λάρισας 0-3* και 0-2 (στη Λαμία), Βελισσάριο 1-0 (Κόϊτς) και 0-0*, Απόλλωνα Κρύας Βρύσης 0-4* και 1-3 (Κουφόπουλος), Άλμωπα Αριδαίας 2-0 (Χατζημωϋσιάδης, Τζώρτζης) και 1-2* (Ανέστης), Νίκη Βόλου 1-4* (Τσακιρίδης) και 0-3, Α.Ε. Αμπελοκήπων 0-1 και 0-2*, Νιγρίτα 0-4* και 0-1 και Ορέστη Ορεστιάδας 0-5 (στη Νέα Ιωνία Βόλου) και 0-3* (άνευ αγώνα).

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Φωκικός, με τεχνικό το Μάκη Βακλαϊδή, πραγματοποίησε τη μεγάλη επιστροφή στη Γ΄ Εθνική, αυτή τη φορά όμως για να μείνει και να στεριώσει σ’ αυτήν. Ύστερα από μονομαχία με το φιλόδοξο Αστέρα Ιτέας, αναδείχτηκε πρωταθλητής στον 4ο όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος και πήρε την άνοδο. Την τριετία που ακολούθησε, η ομάδα εμφανίζονταν όλο και καλύτερη. Με αποκορύφωμα τη σεζόν που μας πέρασε (2010-2011), όταν τερμάτισε στην 3ηπρονομιούχο θέση της τελικής βαθμολογίας του βόρειου ομίλου της Football League 2.

Σύμφωνα με όλα  τα μέχρις στιγμής δεδομένα, η προαγωγή του Φωκικού στη Β΄ Εθνική (Football League) για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Αυτό που απομένει είναι να του ευχηθούμε από καρδίας καλή επιτυχία στη νέα σπουδαία προσπάθειά του!

* Oδοντίατρος - Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια