Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

//

Breaking News:

latest

3 - 2 = 1

Μαθηματική πράξη με αποτέλεσμα που λαμβάνει διπλή ερμηνεία. Τέτοιο είναι και το σημερινό παιχνίδι για την Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης με τη...

Μαθηματική πράξη με αποτέλεσμα που λαμβάνει διπλή ερμηνεία. Τέτοιο είναι και το σημερινό παιχνίδι για την Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης με την ομάδα της Τουρκίας.


Ακριβώς μια ημέρα μετά την εθνική επέτειο των Τούρκων για τη συντριβή του ελληνικού στρατού στο Αφιόν Καραχισάρ το 1922 και την αρχή της προέλασης τους υπό την αρχηγία του Κεμάλ Ατατούρκ μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, οι διεθνείς καλούνται να αντιμετωπίσουν στο "Ancara Arina" παρουσία περισσότερων από 11.000 οπαδών κάτι παραπάνω από μια αντίπαλη ομάδα. Όχι, το ζήτημα δεν είναι καθόλου εθνικιστικό.

Δεν γίνεται λόγος για αλύτρωτες πατρίδες και μαρμαρωμένους βασιλιάδες που θα σηκωθούν και θα πάρουν στο κυνήγι τους βαρβάρους μέχρι τη Κόκκινη Μηλιά. Εξάλλου το είπε και ο Ιλιασόβα σε συνεντευξή του: "Δεν υπάρχει τίποτα εθνικιστικό", για να τον συμπληρώσει ο Τούρκογλου: "έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα". Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

Η Εθνική λοιπόν έρχεται αντιμέτωπη με άλλα πράγματα από τα οποία καλείται να βγει νικήτρια και να μη μαρμαρώσει μπροστά σε αναμενόμενες καταστάσεις που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος.

Αρχικά με αυτό το παιχνίδι κρίνεται η πρωτιά στον όμιλο. Λογικά όποιος κερδίσει σήμερα έχει ένα σαφέστατο προβάβισμα για τη πρωτιά του ομίλου η οποία εξασφαλίζει και μια ομαλή μετάβαση μέχρι τον ημιτελικό. Το τελευταίο θα ίσχυε και για τον τελικό αλλά δυστυχώς στους άλλους ομίλους υπάρχουν ομάδες που για να αποφύγουν ανεπιθύμητες καταστάσεις με αμερικανούς παρτενέρ στα ημιτελικά, σκηνοθετούν εικονικές ταινίες με γάλλους παρτενέρ.

Σε κάθε περίπτωση μια πρωτιά στον όμιλο αυξάνει την αυτοπεποίθηση μιας και οι δύο ομάδες θεωρούνται υποψήφιες για μετάλλιο. Ειδικά μια νίκη ενάντια σε ένα αντίπαλο ο οποίος επιθυμεί να ξεπληρώσει γραμμάτια από το παρελθόν.

Ο σημερινός αγώνας αντιμετωπίζεται από τους Τούρκους ως μια ευκαιρία για ρεβάνς του περσινού αποκλεισμού στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας στη φάση των 8.

Ήταν μια ήττα ελαφρώς απροσδόκητη για τους ίδιους αφού αντιμετώπισαν μια Εθνική με καινούριο προπονητή και αρκετές σημαντικές απουσίες στοιχεία που δημιούργησαν προσδοκίες για τη τελική επικράτηση.

Σήμερα το βράδυ θα παίζουν στο γήπεδό τους και θα έχουν την υποστήριξη των οπαδών τους οι οποίοι πρόκειται να το μετατρέψουν σε καμίνι σε μια προσπάθεια να ωθήσουν την ομάδα τους σε μια επική νίκη όπως τότε...που πήραν παραμάζωμα τους αλλόθρησκους.

Το κυριότερο όμως γεγονός που διακυβεύεται σήμερα είναι η απόδοση της Εθνικής και η στάση της απέναντι στις προσδοκίες των οπαδών της. Δυστυχώς τα καλά αποτελέσματα στα φιλικά προκάλεσαν ένα κλίμα ευφορίας στους υποστηρικτές της Εθνικής και ελπίδες για υγειϊνούς περιπάτους στο τωρινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης.

Ουσιαστικά όμως η Εθνική δεν ήταν ποτέ Dream Team στις επίσημες υποχρεώσεις της. Με όλους τους υποψήφιους "ιζνογκούντ" πάντοτε έπαιρνε τα παιχνίδια είτε στο τέλος (ενδεικτικό είναι το video στο youtube "How greeks can do that") είτε με μικρή διαφορά. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επικρατήσεις στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης με Βραζιλία και Αυστραλία.

Παραμένει μια ομάδα με πολύ σφιχτή άμυνα που προσπαθεί συνεχώς για το ριμπάουντ παίζοντας με υπομονή και ηρεμία σε μια προσπάθεια εύρεσης της καλύτερης δυνατής επιλογής. Πολύ σπάνια να μπει μέσα σε επίσημο παιχνίδι με τέτοιους αντιπάλους και να τους ισοπεδώσει. Επομένως δεν έχει αλλάξει κάτι στο τρόπο που κερδίζει.

 Πράγματι έχει ανεβάσει ταχύτητα τόσο στον αιφνιδιασμό όσο και στο παιχνίδι πέντε εναντίον πέντε σουτάροντας περισσότερο, όμως τα δεδομένα είναι ίδια. Και γιατί να αλλάξουν εξάλλου αφού αυτό το μοντέλο έχει φέρει αποτέλεσμα. Και το τελευταίο είναι αυτό που μετράει.

Αυτές οι προσδοκίες καλής εμφάνισης δεν έχουν δημιουργήσει φαντασιώσεις και προβληματισμούς μόνο στους οπαδούς της Εθνικής αλλά κυρίως στους αντιπάλους. Και εδώ εμφανίζεται το ζήτημα της ζώνης: 2 - 3 και οι παίκτες της Εθνικής ελεύθεροι να σουτάρουν τρίποντα χωρίς καμία πίεση. Κίνηση εξαιρετικά προκλητική και άκρως επικίνδυνη.

Μέχρι στιγμής τόσο με τους Κινέζους όσο και με τους Πορτορικάνους η Νέμεσις από αυτή την ύβρη ήρθε στο τέλος. Και ίσως να ερχόταν νωρίτερα αν στο οπλοστάσιο της Εθνικής υπήρχε ο Βασιλειάδης. Ζώνη λοιπόν και αν χρειαστεί ο αντίπαλος κάνει και ένα σταυρό (είτε κανονικό όπως ο Μενδρινός στο Τορόντο είτε σχηματικό 1 - 3 - 1 όπως ο Τάνιεβιτς στο βραδινό παιχνίδι).

Μια νίκη λοιπόν ενάντια σε ένα τόσο ισχυρό αντίπαλο που θα χρησιμοποιήσει ζώνη (ειδικά αν συνοδευτεί με καλά ποσοστά στα τρίποντα) θα δώσει τη πραγματική ερμηνεία στη μαθηματική πράξη του τίτλου. Η Ελλάδα δεν θα μείνει στον άσο, τα τρία θα τα κάνει δύο και θα αφήσει το μακρύτερο για τον επόμενο που θα βρεθεί στο δρόμο της προς τη διάκριση.

Βελέντζας Μάριος

1 σχόλιο

  1. me to mitsako se kali mera den fovomaste tipota.asfalws i tourkia exei kali omada kai se sindiasmo me edra-sfirigmata (e san gipedouxos tha parei merika) mporei na kanei zimia.egw pistevw oti o paixtis pou tha kanei ti diafora einai o diamantidis.kyriws amyntika.kaly tyxi paides!

    ΑπάντησηΔιαγραφή