T εράστια προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον πολλοί ποδοσφαιριστές στη Football League και την Football League 2, όπως δηλώνουν πλέο...
Tεράστια προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον πολλοί ποδοσφαιριστές στη Football League και την Football League 2, όπως δηλώνουν πλέον και οι ίδιοι.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό δράση καθώς δεν πληρωνόταν: «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιβιώνουν αυτές οι ομάδες που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Εξυπηρετούν συμφέροντα ανθρώπων, ίσως μέσω στοιχήματος, ή μέσω άλλων οδών. Από το περασμένο καλοκαίρι όλοι οι συμπαίκτες μου ήταν απλήρωτοι. Παίρνουν 200 – 300 ευρώ ανά περιόδους και κάποιοι κάνουν προσφυγές. Εγώ επειδή είχα 18 χρόνια πίσω μου ως επαγγελματίας, κατάφερα να μαζέψω κάποια χρήματα. Οι άλλοι παίκτες του Εθνικού Αστέρα έχουν θέμα επιβίωσης. Τα παιδιά από την επαρχία ζουν τρεις – τρεις χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ενοίκιο. Στην αρχή από τη διοίκηση έλεγαν ότι δεν έχουν πάρει λεφτά από τον ΟΠΑΠ. Έπρεπε να πληρώσουν 300.000 ευρώ σε παλαιότερες προσφυγές. Δεν μπορώ να σκεφτώ από πού θα πάρουν οι ομάδες αυτές άλλα έσοδα. Δεν υπάρχει αύριο. Περίπου πέντε ομάδες στη Football League είναι υγιείς και δύο – τρεις από τη Football League 2».
O Αντώνης Παναγιωτόπουλος, πρόσθεσε για τους ξένους: «Φέρνουν οι μάνατζερ πέντε – έξι παίκτες, μένουν οι δύο και δεν πληρώνονται. Στον Εθνικό Αστέρα υπήρχαν δύο Βούλγαροι ποδοσφαιριστές. Ο ένας δεν είχε χρήματα ούτε για να γυρίσει στην πατρίδα του και έκανε προσφυγή στη FIFA».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα όσα δήλωσε ο πρώην παίκτης της Βέροιας και νυν της Αναγέννησης Επανομής, Κώστας Γεωργιάδης: «Το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ομάδες και είναι πρόβλημα επιβίωσης. Φέτος ίσως είναι η χειρότερη χρονιά. Είμαστε επτά μήνες απλήρωτοι. Καθημερινά κάνω 80 χιλιόμετρα για να πάω στην προπόνηση και να γυρίσω σπίτι μου. Τα χρήματα που βάζω είναι περισσότερα από αυτά που βγάζω. Ψάχνω 20 ευρώ δανεικά για να πάω στην προπόνηση. Πολλές φορές έρχομαι στο δίλημμα να βάλω βενζίνη για να πάω στην προπόνηση ή να πάρω γάλα για το παιδί μου; Οι πρόεδροι έκαναν προγραμματισμό με βάση υποτιθέμενα χρήματα από τον ΟΠΑΠ. Ο προϋπολογισμός τους έπεσε έξω. Πριν από λίγες ημέρες πήραν 50-60 χιλιάδες ευρώ και μου έδωσαν 800 ευρώ μετά από τόσους μήνες. Εχω οικογένεια και ζω με δανεικά είτε από τους γονείς είτε από συγγενείς. Μιλάμε για συμβόλαια 12-13 χιλιάδων ευρώ ετησίως».
Ο Κώστας Γεωργιάδης, πρόσθεσε: «Ευτυχώς εγώ έχω δικό μου σπίτι. Υπάρχουν άλλοι ποδοσφαιριστές που ζουν μαζί σ’ ένα δωματιάκι που δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Οι πρόεδροι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά. Τα ρίχνουν στον ΟΠΑΠ. Κρατούν τις ομάδες για προσωπικό συμφέρον. Οι ξένοι της ομάδας ζουν ένα δράμα. Έχουν φέρει εδώ τις οικογένειές τους και δεν έχουν να πάρουν ούτε ψωμί. Η προπόνηση γίνεται με μόλις οχτώ μπάλες, ενώ τα παπούτσια τα αγοράζουμε μόνοι μας».
Ο άσος της Αναγέννησης Επανομής, πρόσθεσε: «Ίσως κακώς γίνονται τα πρωταθλήματα. Κάναμε αποχή αλλά ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει κι εδώ αυτό που έγινε πριν από λίγα χρόνια στην Ισπανία. Όλοι οι ποδοσφαιριστές (και της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα συμπεριλαμβανομένων) απέργησαν επειδή έμειναν απλήρωτοι οι ποδοσφαιριστές της δεύτερης κατηγορίας. Εδώ, ομάδες όπως ο Εθνικός Αστέρας και ο Διαγόρας είναι υπό διάλυση. Σε άσχημο επίπεδο είμαστε εμείς η Αναγέννηση Γιαννιτσών, ο Αγροτικός Αστέρας και άλλες ομάδες. Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από τον ΠΣΑΠ ειδικότερα τη φετινή χρονιά. Είναι κοντά μας και συζητά τη δημιουργία ταμείου αλληλοβοήθειας των ποδοσφαιριστών».
Παράλληλα, μίλησε και ένας τρίτος παίκτης, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του και είναι γνωστός με τα αρχικά Δ.Μ: «Μου στοιχίζει 500 ευρώ τον μήνα να πηγαίνω στην προπόνηση. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσω να το κάνω. Άλλοι πηγαίνουν με μέσα μαζικής μεταφοράς ή μαζί για να μοιράζουν τα έξοδα. Η κατάσταση είναι τραγική. Το 50% των ποδοσφαιριστών της ομάδας είναι νέα παιδιά που τα συντηρούν οι γονείς τους. Παίζουν απλήρωτοι ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα τους δοθεί ευκαιρία να πάνε σε μεγάλη ομάδα. Η κατάσταση αυτή άρχισε τα δύο τελευταία χρόνια. Λόγω της κρίσης δεν βάζουν λεφτά στο ποδόσφαιρο. Η Γ΄ Εθνική “μετακόμισε” στη Β΄ και οι ποδοσφαιριστές ζουν σαν φοιτητές! Το 70% των ποδοσφαιριστών των ομάδων της κατηγορίας είναι χωρίς χρήματα ή με ενέσεις των 300 και 500 ευρώ. Με τους ξένους είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τους συλλόγους γιατί προσφεύγουν στη FIFA και δικαιώνονται. Τέσσερις – πέντε ομάδες της κατηγορίας είναι αυτές που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα».
Ο Δ.Μ, κατέληξε λέγοντας: «Οι πρόεδροι έχουν ένα δίκιο. Βρέθηκαν εκτεθειμένοι αφού μειώθηκαν τα έσοδά τους. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να δίνονται στην αρχή κάθε σεζόν εγγυητικές επιστολές ώστε να μπορούν οι ομάδες να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και μέσω αυτών να εξασφαλίζεται η πληρωμή των ποδοσφαιριστών».
Δεν υπάρχουν σχόλια